Tykkäämme pohdiskella omien kotien sisustuksia ja pihasuunnitelmia yhdessä, joten syysistutuksia miettiessämme päädyimme siihen, että tänä vuonna suurin osa syysasetelmista tulee kaupan sijaan luonnosta. Usein lunta voi sataa ensimmäisiä kertoja yllättävän aikaisin, jolloin esimerkiksi kellokanervista ei ehdi nauttia kauaakaan ja tuntuu ekologisesti turhalta heittää kasvit niin lyhyen ajan kuluttua pois.
Ainakin Etelä-Suomessa on ollut aika lämmin syksy, joten osa kesän ruukkuistutuksista on edelleen vehreitä ja kauniita. Kesällä istuttelimme molemmat vähemmän kesäkukkia ja enemmän perennoita ja pikku puita ruukkuihin, joka itse asiassa varmaan osin selittääkin sitä, että useat niistä ovat säilyneet näin hyvinä myöhään syksyyn. Lisäämällä kesäistutuksissa monivuotisien kasvien käyttöä, niistä voi joko nauttia ruukuissa koko kesän ja pitkälle syyskauteen, tai ne voi istuttaa syksyllä multaan. Seuraavana kesänä ne voi istuttaa takaisin ruukkuihin tai jättää ne kasvamaan puutarhaan.
Vaikka laventeli ei enää kukikaan, sen hopeanharmaat lehdet ovat edelleen kauniita, sanoin pakkasen puremassa orvokissa on jotain herkän kaunista.
Keväällä istutetut kartiovalkokuusi ja hyvin kylmää kestävä hopeakäpälä ovat nyt syksyllä muiden kesäkukkien lakastuttua saaneet seurakseen kellokanervan. Ne jäävät ruukkuun talvehtimaan, mutta siirretään terassin katetulle alueelle, etteivät keraamiset ruukut halkea lumesta ja jäästä.
Pensastädyke istutetaan myöhemmin maahan ja tarkoitus on yrittää talvettaa sitä pakkaspeitteen alla. Viherliljapuusta voi vielä nauttia hetken, se ei talvesta selviä.
Sanjan kasvimaa on talvisin lähes tyhjä, joten se on hyvä väliaikainen talvehtimispaikka monivuotisten kasvien kuten kuunliljojen, jalohortensioiden ja koristeheinien odottaa ensi kevättä, jolloin ne on helppo siirtää taas takaisin ruukkuihin.
Kellokanerviakin molempien pihalta kyllä löytyy, mutta vähemmän kuin yleensä. Sen sijaan, että täyttää ruukun täysin kanervilla voi reunoille lisätä esimerkiksi koristekatetta tai yrittää valita sellaisia yksilöitä, jotka kasvavat leveästi, jolloin niillä saa täytettyä koko ruukun. Korkean ruukun kokoa korostaa matala kasvi.
Sirpan pihan isoissa istutuslaatikoissa kasvaa alppiruusuja ja pari saraa, jotka jäävätkin laatikoihin talvehtimaan. Koska pihan marjakuuset, kanadanhemlokki, katajat, pesäkuusi ja tuijat leikataan syksyllä, on havuja tarjolla runsaasti. Eri vihreän sävyisiin havuihin yhdisteltiin ikivihreän mahonian ja lehtikuusen oksia. Lehtikuusi tiputtaa parhaillaan neulasiaan, mutta pitkien oksien kävyt ovat ihanan koristeellisia.
Kaiken ei välttämättä tarvitse olla aitoa, joten istutuslaatikkoihin päätyi myös aidon näköinen tekokasvi, jonka sään kestävyyttä halusimme testata ja joka muutenkin sopii hyvin havujen joukkoon. Sisustustaulu on kosteudenkestävä ja homesuojattu, joten se saa jäädä vielä toistaiseksi paikalleen.
Koska viiniköynnökset pitää leikata lehtien putoamisen jälkeen, oksista sai väännettyä kivoja kransseja, jotka ainakin tällä hetkellä vielä koristavat kukkalaatikkoja.
Ja kun aikaa vietetään yhä enemmän sisällä, on tärkeää katsoa, että kasvit näyttävät hyvältä myös sisältä käsin😊
Mukavaa viikonloppua,
Sanja & Sirpa
Comments