top of page

Näin luot itsellesi japandi puutarhan

Japandi, harmoninen sekoitus japanilaista ​​ja skandinaavista tyyliä, on suosittu sisätiloissa, mutta voit toteuttaa sitä myös ulkona terassilla tai puutarhassasi. Japandissa yhdistyvät toisaalta skandinaavinen minimalistisuus ja toimivuus japanilaisen puutarhan ei-symmetrisyyteen ja yllätyksellisyyteen. Sekoittamalla niitä oikeassa suhteessa luot rauhallisen, harmonisen zen-keitaan.


Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi terassilla

Jos puutarhasi tuntuu yksitoikkoiselta kaivaten enemmän särmää, kannattaa tuoda sinne ripaus japandia eli luonnonmateriaaleja, kontrastia ja orgaanisia muotoja, mutta toisaalta Japandilla voit myös rauhoittaa rönsyilevää puutarhaa ja tuoda sinne helppohoitoisuutta.


Japandi puutarhan selkeys ja materiaalit

Japanilaisen puutarhan peruselementti kivi, löytyy myös japandi puutarhasta. Lisäämällä rajattuja kivipolkuja ja -alueita rikkomaan tai reunustamaan nurmikkoa ja kukka-alueita, teet puutarhasta mielenkiintoisemman. Selkeät rajaukset ja erilaisten kivien yhdistelmät tuovat särmää rauhoittent kokonaisuutta. Myös, jos puutarhasi rönsyää valtoimenaan ja haluat siitä helppohoitoisemman, kannattaa miettiä eri kasvilajien ja määrän vähentämistä sekä alueiden selkeää rajaamista.


Rivin Puutarhasuunnittelu - yhdistele erilaisia kiviä japandityylissä
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarha, yhdistele erilaisia kiviä
Rivin Puutarhasuunnittelu -japandi tyyli, rajaa kivipolkuja
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, rajaa alueita

Kivipolkuja pehmentämään sopivat luonnonmateriaaleista kuten puusta tai bambusta valmistetut aidat, penkit ja muut kalusteet tai somisteet. Koska japandi on skandinaavisen minimalistisen ja japanilaisen tyylin yhdistelmä, eivät elementit saa olla liian koristeellisia ja kaikilla yksityiskohdilla täytyy olla pihassa joku tarkoitus.

Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa,käytä bambua
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, käytä puuta ja muita luonnonmateriaaleja

Japani puutarhan värit

Luonnonmateriaalien lisäksi tärkeää japandissa ovat kontrastit, joita voi luoda yhdistelemällä rauhoittavia, vaaleita skandinaavisia värejä kuten valkoista ja beigeä sekä vaaleaa puuta tummempiin, japanilaisiin sävyihin, kuten mustaan, tummanruskeaan tai -harmaaseen. Koska kokonaisuuden täytyy olla rauhallinen ja osa luontoa, kannattaa unohtaa kirkkaat värit kuten punainen tai pastillisävyt.


Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, luo kontrasteja
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa,yhdistä tummaa ja vaaleaa, luo kontrasteja
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, särmää tummilla sävyillä
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, kiviä ja kontasteja

Pyöreät ja kaarevat muodot

Japanilainen puutarha on skandinaavisen puutarhan vastakohta, epäsymmetrinen ja yllätyksellinen, jota ei näe koskaan kerralla. Lue lisää japanilaisesta puutarhasta täältä ja täältä.


Japandi puolestaan yhdistelee skandinaavista ja japanilaista tyyliä sopivassa suhteessa. Luonnonmateriaalien, minimalistisuuden ja kontrastien lisäksi japandi puutarhalle on ominaista orgaaniset, kaarevat muodot kuten kiemurtelevat polut, kivialueet tai pyöreät, muotoon leikatut kasvit. mutta myös japanilaisen puutarhan yllätyksellisyys ei ole haitaksi, kaikki ei ole heti silmien alla.


Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, pyöreät muodot tärkeitä
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, orgaaniset muodot
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, kasvien pyöreät muodot
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, japanilaisen puutarhan yllätyksellisyyttä

Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, kaarevat muodot

Leikittele erilaisilla luonnonmateriaaleilla, pyöreillä muodoilla sekä tuo terassille ja puutarhaan kontrasteja pitäen kuitenkin kokonaisuuden rauhallisena ja minimalistisena, vähemmän on tässä tapauksessa enemmän zen-fiiliksen luomiseksi.


Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, luonnonmateriaalit
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa,  luonnonmateriaalit ja kontrastit
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa,rauhalliset sävyt
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassa, luonnonmateriaalit kuten bambu
Rivin Puutarhasuunnittelu - japandi puutarhassaskandinaavisen ja japanilaisen tyylin yhdistelma

Ihanaa viikonloppua!


Sanja & Sirpa

Kommentare


bottom of page