Japanilaisen puutarhan mystisyys ja rauha kiehtovat ja onkin ollut kiva, kun meiltä tänä keväänä on toivottu paria japanilaishenkistä pihasuunnitelmaa, jotka ovat oma tulkintamme japanilaisesta puutarhasta.
Japanilainen puutarhataide on jo yli tuhat vuotta vanhaa ja siinä kaikilla elementeillä on tärkeä, oma merkityksensä ja paikkansa. Kaikissa Japanilaisissa puutarhoissa on kuitenkin kolme peruselementtiä: kivet, vesi ja kasvit eri muodoissa.
Kivipuutarha
Kivipuutarha voi olla pieni, iso, moderni tai perinteinen. Vaikka vesi kuvastaa elämää, ja virtaava vesi elämän virtaa, niin kivipuutarhassa sen ei tarvitse olla oikeaa vettä, vaan kuviolle haravoitu kivimurska kuvaa vettä.
Jos et halua vesiallasta pihallesi, vesiaihe voi olla myös täytetty kivillä ja vesi kiertää kivien välistä esimerkiksi bambuheiluriin, joka veden painosta klonksahtaa paikalleen, kun vettä on kertynyt tarpeeksi.
Isommat kivet asetellaan yleensä kolmen ryhmiin, neljä on kuoleman merkki. Kivet voidaan laittaa myös ryhmiin 3-5-7.
Kivipuutarha on kohtuullisen helppohoitoinen, varsinkin, jos asettelee kasvit sivuille, jolloin ne eivät roskaa paljon - japanilainen puutarha (ainakin Japanissa) on siisti ja viimeistelty. Kannattaa laittaa kivien alle mansikka/katekangas, estämään rikkaruohojen työntymistä kivien välistä (niitä tulee kuitenkin).
Japanilaisen puutarhan kasvit
Voisi kuvitella, että suurin haaste Suomessa on se, mistä löytää oikeat kasvit japanilaiseen puutarhaan, mutta se ei ole vaikeaa. Sammal, muotoillut puut esim. marjakuuset tai tuijat, männyt, japaninverivaahterat, koristeheinät, bambu, atsaleat tai alppiruusut, kääpiöhappomarjat, puksipuut, jotkut jaloangervot ovat esimerkkejä sopivista kasveista.
Sammalta voi kasvattaa itsekin. Romanttinen sammalpuutarha kuulostaa teoriassa ihanalta, mutta on hyvä miettiä, kuinka estää sammaleen leviäminen koko puutarhaan.
Kasveilla luodaan japanilaiseen puutarhaan harmonia ja tasapaino, niitä ei saa olla liikaa, ei mitään kukkapaljoutta ja niiden pitää olla hillittyjä tai taiteellisen muotoiltuja, kuten bonsait. Oksia voidaan taivutella, leikata ja havuja muotoilla. Kannattaa valita alun perin kasvi, joka on jo erikoisen muotoinen tai esim. pyöreä, Marjakuuset ja tuijat kestävät hyvin leikkausta, kuten myös puksipuut. Puksipuissa on nykyään usein villakirvoja tai muita ötököitä, joten niiden sijasta kannattaa valita esimerkiksi japaninorjanlaakeri tai kääpiöhappomarja.
Japanilainen puutarha on harmoninen ja rauhan tyyssija, jossa silmä sekä mieli lepää. Sitä on tärkeää pitää siistissä kunnossa ja sen hoitaminen onkin myös yksi sen rentouttavista tekijöistä.
Sirpa
Comments