Selailtiin meidän vanhoja postauksia ja näyttää, että meillä on aika useana vuonna tainnut molemmille tulla pieni syysstressi pihatöiden kanssa, kun talvi on tullut liian nopeasti. Pihatöitä riittää, nytkin on omenahässäkkä meneillään, ja syyslannoitus olisi jo pitänyt tehdä, mutta vuodet ovat näyttäneet, että pärjää se puutarha vähemmälläkin😊
Puutarhan syystyöt on aihe, josta tulee juteltua useiden ihmisten kanssa, ja kun on aikaa vähän, moni miettii, mitkä ovat ne kaikkein välttämättömimmät syystyöt. Valitse itsellesi sopivat työt listalta, jonka rakensimme siltä pohjalta, että jotain rikkoutuu tai on myöhemmin vaikea tehdä.
Siirrä turvaan kosteudelta, pakkaselta ja jyrsijöiltä
Kalusteiden tyynyt ja muut kankaiset somisteet homehtuvat kosteudessa, joten ne täytyy siirtää sisälle tai varastoon, kuten myös luonnonmateriaaleista tehdyt bambu-, rottinkikalusteet ja sisustusesineet. Sanjan uudet heinistä tehdyt valaisimet olivat jo täynnä mustia pilkkuja kosteudesta, vaikka ne riippuvat katoksen alla.
Ennen tavaroiden varastoon viemistä, mieti voisiko niitä hyödyntää sisällä tuomassa vaikka bohotunnelmaa.
Kasvien juuristo kuolee helposti ruukussa, joten talvenarat kasvit, puksipuut, terassihortensiat ja koristeheinät kannattaa siirtää talvehtimaan viileään paikkaan tai istuttaa ne maahan pakkaspeitteen alle. Kestävämmät kasvit kuten tuijat voivat selvitä talvesta isoissa ruukuissa, jotka kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtää asunnon seiniä vasten, koska niistä hohkaa ruukuille hiukan lämpöä.
Termo-, kierrätysmuovi- tai hyvälaatuiset betoniruukut voit jättää ulos, mutta savi- ja keramiikkaruukut on parempi siirtää varastoon tai katokseen, etteivät ruukut täyty lumella, joka keväällä sulaa ja aiheuttaa halkeamisia. Voit myös kääntää ne ympäri ja peittää pohjassa olevan reiän, jotta vesi ja lumi eivät täytä ruukkua.
Jos pihallasi vilisee jäniksiä, kaneja tai kauriita, muista laittaa puiden ympärille korkeat verkot, niin etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi. Lunta voi tulla runsaastikin, joten verkkojen täytyy yltää korkealle, muuten pihallasi voi keväällä olla jäljellä vain oksaton puu tai rungon tynkä.
Sisusta ja järjestele
Järjestele ulos jätettävät kalusteet huomioiden tulevat lumityöt, sekä asettele ne nätisti myös sisältä päin katsottuna.
Jos teet talvi-istutuksia ruukkuihin, voit hyödyntää havuja, joita saat puiden leikkauksesta. Tuijathan olisi hyvä leikata syyskuussa. Lisäksi lähimetsästä löytyy varmaan puolukan ja mustikan varpuja, joilla istutuksia voi täydentää.
Ota kuvia pihastasi - valmistaudu kevääseen
Ota kuvia syyssipuleista ja niiden istutuspaikoista, niin ettet kaiva niitä keväällä ylös istuttaessasi uutta perennaa tyhjään paikkaan kukkapenkissä. Keväällä koko puutarha tuntuu niin paljaalta, ja silloin kuvat auttavat, kun miettii uusien kasvien siemenien tai perennoiden hankkimista.
Jos haluat kerätä yksivuotisten kasvien siemeniä ensi kevättä varten, laita siemenet talteen pieniin pusseihin tai kirjekuoriin ja merkitse päälle, mitä pussit sisältävät. Vaikka nyt tuntuu, että hyvin muistaa pussin sisällön, niin keväällä se on vaikeampaa.
Talvi on hyvää aikaa inspiroitua ja tehdä suunnitelmia seuraavan kevään muutoksiin puutarhassa. Suunnittelu on helpompaa kuvien pohjalta, ja jos se tuntuu vaikealta, niin ole yhteydessä.
Mikäli jäit kaipaamaan vähän perinteisempää listaa puutarhan syystöistä, niin ne löytyvät alta, mutta muista:
no stress - puutarha pärjää vähemmälläkin.
Sanja & Sirpa
留言