Vuoden 2025 sisustustrendeissä on paljon wabi-sabia, luonnonmateriaaleja ja vanhoja tavaroita. Jos wabi-sabi ei ole sinulle ennestään tuttu niin lyhyesti, se on japanilainen 1600-luvulla teeseremonioista syntynyt filosofia, jossa suositaan yksinkertaisuutta, luonnon materiaaleja ja epätäydellisyyttä.
Minimalistisuus on vahva osa suomalaista, skandinaavista, mutta myös japanilaista sisustusta. Yhdistämällä skandinaavisen ja japanilaisen sisustuksen saadaan japandi, mutta kuinka japandi eroaa wabi-sabista?
Japandi on minimalistista, kalusteet funktionaalisia ja yksinkertaisia. Värit koostuvat mustasta, valkoisesta, beigestä ja harmaasta.
Japanilainen wabi-sabi sisustuksessa
Wabi-sabin mukainen sisustus on yksinkertainen ja rauhoittava, kalusteita on vähän tai ne ovat piilossa kaapeissa, jolloin tila tuntuu avaralta ja seesteiseltä. Pyöreät muodot sekä murretut, hillityt vihreän, ruskean, beigen, taupen ja harmaa eri sävyt luovat tasapainoisen, rauhoittavan ympäristön. Luonnonmateriaalit ja taitavasti käsintehdyt tekstiilit ja esineet, matot, tyynyt tai vaikka vähän epätäydelliset vaasit tuovat lämpöä sisustukseen. Kokonaisuus on mielenkiintoinen ja viihtyisä.
Wabi-sabi puutarhassa
Puutarhaan liittyvää wabi-sabia on vaikea määrittää, mutta se on onnellisuutta ja kauneuden näkemistä yksinkertaisista, epätäydellisistä ja luonnon muovaamista asioista kuten ruostuneista ja kuluneista tavaroista, sammaloituneista, ajan kuluttamista kivistä tai yksinkertaisista esineistä.
Japanilaiset puutarhat ovat selkeän kurinalaisia, hyvin hoidettua ja niissä jokaisella kasvilla on oma paikkansa. Mikään kasvi ei pääse liikaa valtaamaan pihaa vaan se pidetään huoliteltuna ja siistinä. Japanilaisen puutarhan vastakohta on luonnonmukainen puutarha, jossa kukat saavat rehottaa ja siementää vapaasti ja esimerkiksi lahopuut jätetään maahan pörriäisille.
Wabi-sabi puutarhassa on samoja elementtejä kuin luonnonmukaisessa puutarhassa eli antaa luonnon hoitaa kasvit, kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Toisaalta vaikka luonto muovaakin asioita, kasvit eivät saa rehottaa valtoimenaan. Wabi-sabin mukaan kasveilla pitää olla tilaa eikä niitä tulisi olla liikaa, mikä pätee myös kalusteisiin. Vanhaa kunnioittaen ei aina tarvitse ostaa tilalle uutta huonekalua tai, jos kalusteet ovat esimerkiksi tiikkiä, niitä ei tarvitse huoltaa. Ruukut voivat olla vanhoja ja sammaloituneita tai ehkä ne ovat löytyneet kierrätyskeskuksesta. Itse tehdyt esineet, vanhat tavarat, kuluneisuus ja epätäydellisyys saavat näkyä.
Rentouttavaa viikonloppua,
Comments