Ensimmäinen kosketus hortensioihin oli kun hankin pallo-, syys- ja kuutamohortensioita pihallemme monta vuotta sitten. Tietoni hortensioista olivat vähäisiä: istuta puolivarjoon happamaan maahan ja leikkaa keväällä n. 30 - 40 cm korkeudelta. No niillä tiedoilla pääsi kyllä pitkälle; samat kasvit viihtyvät edelleen pihallamme, osa auringossa ja täysvarjossa.
Pallo- ja syyshortensiat
Pallohortensiat ovat levinneet laajalle isoksi pensaaksi, joka kukkii valtavin valkoisin palloin, joiden läpimitta voi olla lähes 30 cm (näyttäviä leikkokukkina). Syys-ja kuutamohortensiat puolestaan ovat kasvaneet parimetrisiksi, varrellisiksi puiksi, jotka peittyvät upeisiin, valkoisiin, pitsimäisiin kukintoihin.
Koska kokemukset hortensioista olivat niin hyviä, tilasin Hollannista vaaleanpunaisen pallohortensian Pink Annabellen, jota saa nykyään myös Suomesta. Nyt Hollannissa mainostetaan uutta parannettua versiota Strong Annabellea, jonka oksat eivät taivu painavien kukintojen painosta. Annabellea suositellaan leikkaamaan keväällä runsaalla kädellä, niin kukat kasvavat, jos mahdollista vieläkin suuremmiksi. Itse olen laittanut kukkatukia varsien avuksi - eiväthän ne tietenkään kauniita ole, mutta häviävät pikkuhiljaa aina lehtien alle.
Jalohortensiat Hydrangea Macrophylla
Jalo- tai terassihortensioita Suomessa kasvatetaan yleensä ruukussa ja siirretään talveksi talvisäilöön viileään paikkaan tai sitten ne heitetään pois. Jos puutarhaan mahtuu, kannattaa antaa niille kuitenkin tilaisuus, istuttaa ne maahan ja peittää pakkaspeitolla.
Jalohortensiat kukkivat upeasti koko kesän. Niistä sanotaan, että ne eivät siedä paahdetta. Erityisesti valkoinen terassihortensia lopettaa kukinnan auringon paahteessa ja niinhän siinä sitten kävikin! Terassillamme aurinko paahtaa koko päivän ja alun perin upeasti kukkineiden jalohortensioiden kukat vähenivät nopeasti kesän kuluessa! Nyt ne aloittelevat uutta kukintaa ja vadelman punaisen hortensian lehdet ovat värjääntyneet kauniin tummanpunaisiksi, joksi ne muuttuvat vain aurinkoisella paikalla.
Kirkkaan sininen ei ole kovin yleinen väri perennoilla. Jalohortensioita on sinisen eri sävyissä. Värin saa säilymään istuttamalla ne happamaan maahan (esimerkiksi lisäämällä kalkitsematonta turvetta). Kannattaa myös kastella sadevedellä, joka on happamampaa kuin vesijohtovesi.
Aiemmin jalohortensiat kukkivat edellisen vuoden versoilla, jotka usein paleltuivat talven aikana. Uudet lajikkeet Forever and Ever ja Amerikassa kehitetty Endless Summer kukkivat sekä vanhoilla, että uusilla versoilla. Niiden leikkaamista suositellaan vasta keväällä, koska vanhat kukat suojaavat kasvia pakkaselta. Vanhoista oksista kannattaa poistaa vain vanhat kukat, ei leikata niitä sen enempää.
Pari vuotta sitten sain ylläolevan jalohortensian (en tiedä enää lajiketta) äitienpäivälahjaksi. Se kukki koko kesän upeasti ja talvehti pakkaspeitteen alla. Viime syyskuussa siihen tuli muutama kukka, mutta nyt odottelen ehtiikö se tänä syksynä vielä kukkia ennen pakkasten tuloa - nuppuja ei vielä näy. Voi myös olla, että leikkasin sitä syksyllä ja siinä syy. Muut jalohortensiat kuin Forever and Ever ja Endless Summer kukkivat edellisen vuoden versoilla ja jos näppärästi leikkelin ne pois, ei kukkia ole tänä kesänä tiedossa!
Tämän päivän ostos mökkimatkan varrelta on jalohortensia Light of Day, jota en voinut vastustaa. Sen kukat tulevat olemaan aika samanlaiset kuin alla olevalla safiirihortensialla, mutta kukan keskusta on sinertävän lila happamassa maassa. Lehdissä on valkoisia raitoja.
Safiirihortensia Hydrangea Serrata
Näin safiirihortensian ensimmäistä kertaa Hollannissa ja päätin heti hankkia sellaisen, jos vain löydän niitä puutarhamyymälöistä. Se kukkii edellisen vuoden versoilla, joka on pieni haaste Suomen talven kannalta, koska kukka-aihiot saattavat paleltua talvella.
Samettihortensia Hydrangea Aspera
Safiirihortensiaa muistuttava samettihortensia kasvaa jo kolmatta vuotta aidan vieressä ilman,e ttä se on kertaakaan kukkinut. Voi johtua siitä, että se kukkii edellisen vuoden kukka-aihioilla ja talvenarkana versot ovat joko paleltuneet tai olen ne tietämättäni leikannut syksyllä, niin että kasvi helpommin mahtuisi pakkaspeitteen alle😉 Onneksi kasvilla on upeat nimensä mukaisesti vaalean vihreät, samettimaiset lehdet.
Hortensiat sopivat sekä moderneihin, pelkistettyihin, että perinteisempiin puutarhoihin - hurahda hortensioihin!
Comments